Kasvivärjäys

Luonto tarjoaa kasvivärjäyksessä mielenkiintoisia yllätyksiä ja iloja. Koskaan ei voi tietää mitä väripadasta nousee – tulos on aina yhtä arvoituksellinen. Lopputulokseen vaikuttavat monet eri asiat.

Kasvivärjäys sisältää erilaisia työvaiheita – kasvien keruu ja keitto, värjättävän materiaalin esikäsittely, puretus ja värjäys.

Värinsaanto kasvivärjäyksessä muodostuu parhaiten pitkässä prosessissa. Eli, mitä pidempään haudutat kasveja ja mitä pidempään annat materiaalin värjäytyä, sitä voimakkaammat värit saat.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

4 vastausta artikkeliin: Kasvivärjäys

  1. Nimetön sanoo:

    Ihanat kuvat

  2. Nimetön sanoo:

    herkulliset värit

  3. Jaan nyt ohjeen, ettei mene mitään hukkaan. Lähtökohtana oli haalistunut vaalean violetti hieman likaantunut räsymatto. Tein siittä tumman violetin punaisen hapattamalla-käyttämällä viinimarjamehun mäskin kanssa muovisäkissä 1,5 viikkoa. Eli viinimarja mehun marjamössö hierotaan huolellisesti räsymattoon, ihan vähän lisätä vettä, rullataan ja jäte säkkiin ilmat pois.
    Lisäilin muutaman kerran kiehuvaa vettä ja koska mössö oli jämähtänyt niin rullasin auki ja toisin päin rullalle, viimeisinä päivinä käätelin säkkiä ja poljin jaloillani. Sitten se jo alkoikin haisemaan niin pahasti että ajattlin pestä, väri säilyi vaikka liotin ja käytin mäntysuopaa. Eikä sen väljä jos väri irtoaa jossain vaiheessa siittä jää kuitenkin sävy haalistuneeseen mattoon. Mädätmällä voi värjätä muillakin väreillä muovisäkissä, mutta ei niin kauvaa että väri alkaa muuttua ruskeaksi. Mätä haju lähtee pois pesussa ja kunnon tuuletuksella. Aivan imaista eikä kemikaaleja, mitä nyt alkoholi haisi säkistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s