Kontaktivärjäys

Kontaktivärjäys kasveilla on helppo, huoleton ja mielenkiintoinen prosessi. Kuviollisia, eläväpintaisia lankoja ja materiaaleja saadaan asettamalla pehmeäksi haudutettuja kasveja tiiviisti värjättävän materiaalin kanssa. Materiaali kääritään rullalle tai taitellaan paketiksi ja pidetään ilmatiiviissä astiassa tai muovipussissa useita päiviä, jopa muutama viikko. Väritulos on aina yhtä yllättävä.

Kasvien ”keitto” eli hauduttaminen

 • Upota kasvit pieneen määrään kylmää vettä ja nosta veden lämpötila n. 90 asteeseen, hauduta kasveja kasvin rakenteesta riippuen 1-4 tuntia, jopa useita tunteja tai päiviä. Tavoitteena on, että kasvien rakenne hajoaa ja väripigmentit irtoavat.
 • Pese kankaat tai langat. Pureta materiaalit alunalla (10g alunaa/100g materiaalia). Liota aluna lämpimään veteen ja lisää sen jälkeen lämmintä vettä ja upota materiaali puretusveteen. Anna materiaalin hautua n. 1 tunti  60 asteessa. Purista liika neste pois ja jatka värjäystä seuraavasti.
 • Levitä kangas/langat muovin päälle ja aseta märät, nihkeät kasvit koko kankaalle, joko tasaisesti tai eri tavalla rytmitellen.
 • Kääri tai taittele kasvit ja kangas/langat kääröksi. Laita käärö muovipussiin ja kääri se sitten tiukaksi paketiksi. Mikäli haluat selviä kuvioita eli kontrasteja kankaisiin/lankoihin, älä lisää värilientä, vaan jätä käärö mahdollisimman nihkeäksi.  Sulje pussit ja siirrä kääröt lämpimään vesihauteeseen. Pidä niitä vesihauteessa 4-7 päivään välillä käännellen. Nosta veden lämpötila päivittäin (3-5 min), niin että kääröt ovat käden lämpöisiä. Jos maltat, anna kääröjen olla vesihauteessa vaikka kaksi viikkoa tai kauemminkin.
 • Toinen vaihtoehto on säilyttää kääröjä muutama viikko tiivisti ämpärissä lämpimässä paikassa esim. pesu- tai pannuhuoneessa
 • Avaa kääröt ja puistele kasviroskat pois. Huuhtele materiaalit haaleassa vedessä. Pese tarvittaessa kankaat /langat neutraalilla pesuaineella.
 • Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

 • Yksi kontaktivärjäyksen muodoista on kerrosvärjäys. Siinä asetetaan kerroksittain pehmeäksi haudutettuja kasveja ja värjättäviä materiaaleja pataan. Padan pohjalla on hyvä olla vähän värilientä, jottei kasvit pala padan pohjaan. Pataa pidetään lämpimänä vähintään vuorokausi tai kauemmin.  Lämpö ja aika lisäävät värinsaantoa materiaaliin.

2 vastausta artikkeliin: Kontaktivärjäys

 1. Nimetön sanoo:

  Mielenkiito lisääntyy yhä enempi mitä enempi luen luonnon värjäyksestä. Tarttuu kuin tauti
  Nm.pesukoneessa värjännyt

 2. Maija sanoo:

  Tässä oli selkeä ohje! Olen kokeillut monenlaista, mutta en ole seisottanut muovipussissa. Siis sitä seuraavaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s