Värikasvit

Kotimaisista kasveista saadaan pääsääntöisesti keltaisen, ruskean, beigen, vihreän ja harmaan eri sävyjä. Punaisia ja sinisiä värejä saadaan parhaiten sienistä tai ulkomaisista väriaineista. 

Värikasvien kerääminen, käsittely ja säilytys

Halutun tuloksen eli värisävyn kannalta on tärkeää esim.

  • Mitä ja kuinka paljon kasveja kerätään?
  • Milloin ja mistä kasvit kerätään?
  • Miten ja mitä värjätään?
  • Väriaineet ja värjättävän materiaalin suhde.

Kasvien käsittely ja säilytys

Kasveja voi kerätä vähän kerrallaan ja värjätä myöhemmin. Tällöin ne kuivataan ilmavassa paikassa, etteivät ne pääse homehtumaan. Kasvit kuivataan pieninä nippuina kuten saunavihdat tai ritilän päällä levitettyinä. Kasveja on hyvä välillä käännellä. Jos värjäät lähipäivinä, voit laittaa kasvit suoraan liotukseen, kylmään vähään veteen. Parhaan värituloksen saa kasveista, jos ne liottaa tai hauduttaa pehmeiksi vähintään yön yli tai jopa useita päiviä.

  1. Lehdet, heinät ja vihreät kasvien osat (keltaisen – ruskean sävyjä)
  2. Kukat (keltaisen eri sävyjä)
  3. Puunkuoret (keltaisen – ruskean – punaisen eri sävyjä)
  4. Kävyt (ruskean – punaisen eri sävyjä)
  5. Juuret (ruskean – punaisen sävyjä)
  6. Jäkälät, naavat ja havut (keltaisen – harmaan – ruskean eri sävyjä)
  7. Marjat (keltaisen – punaisen – violetin eri sävyjä)

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Yksi vastaus artikkeliin: Värikasvit

  1. Nimetön sanoo:

    Oranssikeltanon keräys ja kuivaus?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s